Actieve lezing en rondleiding

 

Actieve lezing

 

Bij een actieve lezing zal er altijd ruimte zijn voor het zelf bekijken van oude voorwerpen door de deelnemers. Een open blik van de deelnemers is een garantie voor een intressante bijeenkomst. Zelfs niet-geintresseerden in de geschiedenis zullen zich verbazen. Uiteraard maakt de grootte en de samenstelling van de groep wel verschil. In onderling overleg is altijd de juiste vorm voor de lezing te vinden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele voorbeelden van actieve lezingen.

De rederijkers in de 19de eeuw.

De cultuur van de 19de eeuw met haar gedichten en toneel uiteraard voorgedragen met de juiste "uiterlijke welsprekendheid".

Nederland en zijn Joden 

De geschiedenis van Nederlandse Joden door niet-Joodse ogen. 

De inname van Den Briel in op 1 april 1572

De inname van Den Briel is het keerpunt in de strijd tegen de Spaanse bezetter. Dit nationale feest werd in 1872 ter discussie gesteld door de rooms-katholieken. 

Lessen uit de bevrijding van 1813 en 1945

De gebeurtenissen uit de Franse tijd en de daaropvolgende bevrijding van 1813 werkten door tot in de Tweede Wereldoorlog. Wat had men geleerd? Lessen trekken uit het verleden blijkt knap lastig te zijn. 

 

Rondleiding

Melkroute rond het Tjeukemeer

De melkfabriek was het dorp en het dorp was de melkfabriek. Het opkomen en verdwijnen van de zuivelindustrie is het best ter plekke uit te leggen. De route gaat langs de bestaande melkfabriek in Schasterbrug en de resten van melkfabrieken in de overige dorpen. Waarom werden de zuivelfabrieken opgericht? Wat was de reden dat het zo snel een grote vlucht nam? Wat is het verschil tussen cooperatie en particulier initiatief? Alles komt aan bod. Een rondtocht met de fiets, boot of bus. In overleg is alles mogelijk. Samen met Martin Cnossen fietste ik voor Omrop Fryslân de melkroute. Gebruik link: http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/bynt-fan-19-maaie-2014-1830

Melkroute met oldtimerbus (duur 2 uur)

Hierbij kan de melkroute onderdeel zijn van een familiedag, bijeenkomst of feest. We vertrekken vanaf de lokatie van voorkeur van de organisatoren. Bel vooral over de mogelijkheden.